+ 48 693 859 000
+ 48 531 363 187
biuro@manufaktura-gustus.pl

Kilka słów o Manufakturze Wyrobów Czekoladowych

Jesteśmy polską firmą z branży cukierniczej, zajmującą się produkcją wyrobów z drzewa kakaowca. Naszą specjalnością są owoce oblewane najlepszej jakości czekoladą. Dewizą naszej marki są specjalnie wyselekcjonowane produkty, najwyższa jakość oraz niepowtarzalny smak.

Firma Gustus stworzona została przez pasjonatów oraz miłośników czekolady, którzy wkładają całe swoje serce i zaangażowanie w proces tworzenia nieskazitelnego produktu, który jest owocem pasji, mozolnej pracy, wielkiego poświęcenia, jak również nieprzeciętnych kwalifikacji. Czekolada jest to produkt bardzo wymagający, dlatego do tworzenia naszych specjałów używamy najwyższej klasy surowców oraz bardzo precyzyjnych maszyn i urządzeń z wykorzystaniem najnowszych technologii. Nasi specjaliści mogą pochwalić się wieloletnim doświadczeniem a dzięki ich wiedzy oraz starannie dobranym recepturom powstaje jedyny w swoim rodzaju, doskonały smak.

Gwarancją jakości naszych wyrobów jest niestrudzona kontrola całego procesu produkcji. W tym celu współpracujemy z niemiecką firmą TÜV Rheinland Sp. z o.o. Laboratorium Żywnościowe, aby z największą starannością kontrolowała nasze wyroby.

Zajęło nam wiele czasu, ogrom prób, aby w idealnej proporcji połączyć soczysty smak owoców oblanych czekoladą, tworząc zarazem niepowtarzalną, rozpływający się w ustach całość. Jesteśmy pewni, iż produkty, które dostarczamy zapewnią chwilę relaksu, przyjemności oraz zaspokoją wszystkie podniebienia wykwintnych smakoszy czekolady.

Z polskiej tradycji, do której przywiązujemy ogromną wagę, czerpiemy inspiracje i wzorce w tworzeniu naszych wyrobów. Produkcja owoców w czekoladzie kojarzona była głównie ze sztandarowym na polskim rynku, acz doskonałym produktem, jakim są śliwki w czekoladzie. Sytuacja taka wynikała głównie z małej dostępności innych owoców oraz z przyzwyczajeń polskich konsumentów. Podczas II wojna światowej zaginęły doskonałe receptury, które przekazywane były z pokolenia na pokolenie. Dopiero okres powojenny pozwolił na odbudowę i powrót do dawnych przyzwyczajeń oraz tradycyjnych receptur, jak również na tworzenie nowych produktów.

Bogata oferta smakowa klasycznej czekolady, otworzyła drogę dla takich wyrobów jak oblewane nią owoce. Oprócz tradycyjnej śliwki, w naszej ofercie znaleźć można nie tylko rodzime dary natury takie jak: wiśnie, agrest, jabłko, truskawka, czy rabarbar, ale również egzotyczne owoce z różnych regionów świata jak papaya, daktyl, figa i morela. Produkcja naszych łakoci oparta jest na owocach suszonych i kandyzowanych.

Prowadzimy w dalszym ciągu prace nad innymi smakami oraz kolejnymi produktami. Naszym celem jest, by zaspokoić gusta każdego klienta, nawet najbardziej wysublimowanych smakoszy.